פרקים אחרים הקודם הבא

חכמת לבה של נחמה גרייזמאן

פרק רביעי: הבית היהודי

דברים שלמדתי בתריסר שנים של נישואין ואימהות

(מתוך "Insights"- עלון המחלקה לדוברות אנגלית של נשי חב"ד, ירושלים)

 

ניהול בית עמוס וסואן הוא מקצוע במשרה מלאה הדורש הרבה כושר המצאה, יצירתיות וארגון, וכן מערכת קבועה של הרגלים ו"השקפות" שלא ניתן לרכשן בין-לילה. בכל זאת, תהיה זו טעות להטיל את האחריות לקשיים שעלולים להיות לך, על העובדה שלא למדת ארגון ויעילות בצעירותך. ביכולתך לרכוש את המיומנות הדרושה בכל גיל. הרווח של בית מנוהל כהלכה הוא עצום, כל מה שנחוץ הוא נחישות ורצון חזק. זכרי "בדרך שאדם רוצה לילך, בה מוליכין אותו".


עצות בעבודות-הבית

1. השיגי לעצמך עזרה רבה ככל האפשר! העבודה הפיזית הנחוצה בניהול בית עלולה להיות מתישת-כוח, וברוך השם היא הולכת וגדלה. אך עזרה היא דבר חיוני במאה אחוז בבניית "בית-מקדש בזעיר אנפין". רכשי מכשירים חוסכי-יגיעה ככל שידך משגת: מייבש כביסה גדול (טוב ביותר, על גז), ומדיח כלים, יכולים לעזור הרבה מאוד. השיגי עוזרת לפעם או פעמיים בשבוע. אם יש לך ילדים קטנים ואת סובלת מעייפות-יתר, הזמיני שמרטפית שתוציא את הילדים אל גן-המשחקים אחה"צ, ואולי היא גם תאכיל אותם ארוחת-ערב קלה ונוחה בעת שהם בחוץ (אם מזג-האויר מאפשר זאת). אם אינך מספיקה לתקן את בגדים, שכרי מישהי שתבוא פעם בשבועיים לעזור בזה, כאשר התאומים היו בבית ובתפקידי כאם הייתי עמוסת-עבודה באופן קיצוני, שכרתי תלמידת-תיכון בלילות יום חמישי, כדי לקלף ולבדוק את כל הירקות לשבת. בתקופת הריוני האחרון, שכרתי נערה לשעה אחת כל לילה כדי לטאטא את הרצפה, להדיח את כל הכלים ולקפל את הכביסה, זה עשה את כל ההבדל. נכון, עזרה עולה בכסף, אך יש לראות את סדר העדיפויות מן הזווית הנכונה. אולי תרצי לשקול בקשת הלוואה או בקשת עזרה מבני משפחה.

החובה שלנו אינה רק ללדת את הילדים, אלא גם לגדלם, לדאוג לבריאותם וניקיונם, ויחד עם זה, לא לשכוח חלילה גם את הדרוש לאבי המשפחה! אך אם נזכור שהקב"ה הינו שותף שלישי באדם, ומן הראוי לשמור על תקשורת תמידית עמו ולבקש את עזרתו, כדי שנוכל להרשות לעצמנו את אותם הדברים אשר יקלו עלינו בעבודתנו, אזי נהיה מאושרות ושלוות יותר. עלינו גם לבקש ממנו לסייע בידינו לעבור בשלום את הזמנים הקשים בהם לא נמצאת לנו העזרה שהיינו רוצות בה.

2. עלייך להבדיל בין סדר לניקיון. מבחינה יום-יומית, הסתכלי על עצמך כ"מנהלת תחזוקה". כדי ליצור אוירה נעימה בביתך, ולשמירת בריאותך הנפשית ומנוחת הדעת שלך, עמדי על כך שישרור בביתך סדר. צריך שיהיה לכל חפץ מקום המיועד לו, ואת היא זו שצריכה להחליט מהו המקום הזה. הרגילי את בני הבית להניח כל חפץ שהשתמשו בו, במקום המיועד לו, ולעשות זאת לפני שהם נוטלים חפץ אחר. בבוקר, אחרי שעת הבהילות הרגילה, עברי על פני הבית ובדקי. המיטות מסודרות? שולחנות המטבח וחדר-האוכל נקיים? וכו' וכו'. תוך זמן קצר תהיה לך הרגשה שהכל מסודר ואז תוכלי להתחיל את יומך, ניקיון יסודי מן המסד עד הטפחות, הוא משהו שאינך צריכה לעשות כל יום, אך סדר הוא דבר שאת חייבת לעשות בכל מקרה! בלילה, לפני שאת שוכבת לישון, עשי את הסיבוב שוב, הכיני את בגדי הילדים ליום המחרת, שימי את הבגדים המלוכלכים בסל הכביסה, פני את שולחנות המטבח וחדר-האוכל ושולחנות השיש במטבח, הכניסי את הכביסה הנקייה לארונות, רחצי את הכלים. אני מודה שלא קל לאמץ הרגלים כאלה אם אינך מסודרת באופייך, אך הם הכרחיים לניהול תקין של הבית, נסי אותם במשך חודש אחד ותיווכחי בהבדל.

3. לאחרונה גיליתי נוסחה חשובה! נ.ת.כ.ע. – ראשי-תיבות: נקי תוך כדי עבודה, אל תתחילי במשימה חדשה לפני שניקית אחרי האחרונה. כל כך פשוט, אך כל כך חשוב. בעבר היה קורה שכשעה לפני שבת, הייתי מוצאת את עצמי לפני הר של סירים וכלי מטבח מלוכלכים והייתי מבלה את כל השעה, עד דקות ספורות לפני הדלקת נרות, רוחצת ומשפשפת! עתה, ברוך השם, אני שוטפת את הכלים המלוכלכים מיד עם גמר השימוש בהם, ואני מניחה אותם במקומם מזמן לזמן. עתה, קל יותר, יש פחות גיבוב ואני יכולה לקבל את פני שבת המלכה בלי מייבשי כלים עמוסים בכלים רטובים.

4. הכיני רשימות! יש כל כך הרבה דברים שעלינו לזכור לעשות! לא פלא שראשנו מסתחרר, ואנו חשות לפעמים שאנו טובעות חס ושלום. תמיד התפלאתי על כוחן של רשימות לעשות סדר במוחי ולשמור שלא אשכח שום דבר מן הדברים שעלי לעשות. אני מכורה לרשימות: בצד הפנימי של דלת ארון המטבח דבוקות רשימות שונות. רשימה של מצרכי מכולת בסיסיים ליום-יום, רשימה של צרכי ערב-שבת, רשימת קניות כללית לחנויות הגדולות. ילדיי אף הם הכינו רשימה חמודה מעוטרת בציורים של כל הדברים שצריכים להיות על שולחן השבת כדי שלא ישכחו דבר כאשר הם עורכים את השולחן. יש לי פנקס שבו עמודים נפרדים לחנויות השונות (מכשירי כתיבה, כלי בית, כלי עבודה), וכן עמוד נפרד לכל ילד. ברגע שאני רואה שאני צריכה לקנות משהו, אני רושמת על העמוד המתאים, וכאשר "יום הקניות" שלי מגיע, אני ערוכה לנצלו עד למקסימום.

במטבח הדבקתי גם רשימת בגדים המחכים לתיקון, כך שברגע שאני מתפנה לשבת אל מכונת התפירה או לתיקונים ביד, אני יודעת מה זקוק לתיקון, ויש לי רשימה גם עבור בעלי! יש בה דברים המחכים לשעה שיהיה לו מצב-רוח להתעסק בבדק הבית. כמו כן פיתחתי נוהג קבוע של "אל תדחי למחר את מה שאפשר לעשות היום. כל בוקר אני עורכת רשימה תחת הכותרת, לעשות היום". ברשימה זו יש שיחות טלפון שאני חייבת לעשות באותו יום (החכמה היא, לרשום את מספרי הטלפון מיד). הרשימה כוללת עבודות-בית רגילות, תפריט ארוחת הערב, וכן דברים מיוחדים. אני מנסה לתת עדיפות ראשונה לדברים היותר חשובים. ברשימה זו אני גם מוסיפה "שחרית, חת"ת, ספר המצוות".

התענוג שבעריכת רשימות הוא הסיפוק שאת חשה בעת שאת מוחקת מן הרשימה בזו אחר זו את הפעולות. לאחר ביצוען, ואת רואה כיצד היום מתקדם באופן תכליתי. בעצם, הרשימה שלי להיום, אומרת שעלי לכתוב מכתב להוריי. אז זהו, מוטב שאתחיל בכך מיד!

הקודם הבא
 
Ner Nechoma
© 2024 Ner Nechoma
עברית  English