פרקים אחרים הקודם הבא

חכמת לבה של נחמה גרייזמאן

פרק רביעי: הבית היהודי

ועוד סודות מן המקפיא הירושלמי שלי – חלק ד'

יש מאכלים האהובים על ילדים, שעונתם קצרה מאוד (לפחות כאן, בישראל). אני משתדלת לקנותם כאשר הם זולים, להקפיאם וליהנות מהם גם כאשר כבר אין להשיגם. כמה דוגמאות: קלחים של תירס – פשוט הסירי את העלים והחוטים הרכים והקפיאי בלתי מבושלים, בתוך שקיות פלסטיק. אפשר לקנות תות-שדה בכמויות גדולות, לשטוף ולהקפיא בלתי מבושל, עם או בלי סוכר. גם בפגומים אפשר להשתמש אם מסירים את החלקים הרכים – הם טעימים מאוד אחרי הקפאתם וטובים להכנת גלידת תות-שדה, לפתן, עוגות, או עם שמנת חמוצה או יוגורט. איזה פינוקי! כאן בישראל אין רגילים למכור תות שדה קפוא בחנויות.

אם הבננות שבביתך נעשו רכות ובשלות מדי ואף אחד מבני משפחתך איננו במצב-רוח של קדוש מעונה שירצה לאכול אותן כדי לקיים "בל תשחית" – פשוט מעכי אותן והקפיאי. עתה תוכלי, כשיעלה ברצונך, להכין עוגת בננה – מעדן ממש!

רעיון טוב לקיץ, כאשר ילדייך רוצים ללקק קרח כל הזמן – אך את אינך רוצה שיאכלו מזון חסר-ערך – הוא לספק להם קרח תוצרת-בית. (רק אל תספרי להם שזה בריא!). הילדים שלי אוהבים בננות קפואות, ענבים קפואים, פלחי תפוז קפואים, חתיכות אבטיח קפואות. כמובן שאת יכולה להכין גם "ארטיק" ביתי ממיץ פירות טבעי.

שמרי מיכל פלסטיק גדול במקפיא לנוזלים של ירקות מקופסאות שימורים או נוזלם של בישולים שונים, כמו רוטב של בשר וכד'. (עלייך לזכור כמובן, אם זה חלבי, בשרי, או פרווה!) חומרים מזינים רבים נכנסים לנוזלים שבהם התבשל המזון, כך שבפעם הבאה שאת רוצה להכין מרק, התחילי עם הנוזלים המוקפאים שלך במקום עם מים, מה שיצא לך בסוף, הוא מרק טעים יותר ובריא יותר.

שאריות של תוספות כמו פתיתים, אטריות, או מקרוני, ניתן להקפיא ולחמם ביום אחר, במיקרוגל. גיליתי שעל ידי הוספת ביצים וממתיק למקרוני והאטריות המופשרים. אני יכולה להכין קוגל סופר-מהיר שהילדים נהנים ממנו מאוד (זה תענוג גדול יותר מאשר לאכול אטריות מחוממות). רעיון אחר הוא, לערבב באטריות קטשופ וחתיכות גבינה קשה ולחמם במיקרוגל או בתנור. אף אחד לא ינחש שזה עשוי משיריים שמלפני שלושה שבועות!

הרבה אימהות מניקות יודעות שניתן להקפיא חלב-אם בהצלחה. למדתי זאת מחוברת הדרכה לאימהות מניקות, סחטי את החלב לכוס נקיה, מזגי לתוך בקבוק-תינוק מפלסטיק שעבר חיטוי או שמילאת אותו במים רותחים לזמן מה. לא חשוב אם בכל פעם את מצליחה להוציא רק כמה גרמים, זה מצטבר. כאשר הגעת למנה מלאה, התחיל למלא את הבקבוק הבא. ההמצאה הזאת יש לה הרבה מעלות – שוב, מניסיוני האישי. א) ניתן להשתמש בזה כתחליף להנקה במקרה שאת חייבת לחלוטין להיעדר מהבית בזמן ההנקה; ב) ניתן להשתמש בזה כמזון משלים באותם מקרים שהחלב שלך הוא מועט; ג) אפשר להשתמש בזה להנקה בימים שאת צמה – יום כיפור או תשעה באב – כשאת מרגישה חלשה מכדי להניק; ד) זו דרך מצויינת להגדיל את כמות החלב שלך. חלב-אם עובד לפי עיקרון הביקוש וההיצע. לכן אם את סוחטת בעקביות כדי להוציא חלב, בגמר כל הנקה (רק במשך 5 דקות), הגוף שלך יחשוב שתינוקך זקוק לכמות גדולה יותר – ואז תיווכחי כעבור ימים אחדים שיש לך יותר חלב. כמובן שעלייך להקפיד לאכול אוכל מזין, לשתות הרבה נוזלים ולנוח הרבה ככל שאת יכולה. אולם רק תחבולה זו סייעה בידי לעבור קטעים קשים בקריירת ההנקה שלי. הדבר טוב במיוחד בשבועות הראשונים אחרי הלידה. משאבה חשמלית, טובה מסחיטה ביד, אך היא איננה הכרחית. ספרי ההנקה אומרים שלוקח לגוף שעתיים כדי לייצר מחדש את מלאי החלב, לכן, אם ברצונך לסחוט כמות גדולה, השתדלי לעשות זאת לפחות שעתיים לפני מועד ההנקה הבאה.

כדי להפשיר את החלב המוקפא, הוציאי אותו מן המקפיא והכניסי לתוך המקרר בלילה הקודם, או שתניחי אותו מחוץ למקרר בטמפרטורת החדר עד שיפשיר. הפשרה איטית עדיפה, אך אם את לחוצה בזמן, תוכלי להניח את הבקבוק בתוך מים חמים. זה יפשיר די מהר, נערי את הבקבוק היטב לפני ההנקה.

רעיון טוב הוא שיהיו במקפיא שקית חלב וכיכר לחם לאותם מקרי-חירום כאשר אינך יכולה לצאת אל החנות ואת זקוקה למצרכים אלה. בדקי את המלאי בלילה הקודם, ואם את רואה שהגעת כמעט לסוף, השאירי את החלב בחוץ כדי שיפשיר במשך הלילה. כיכר לחם, אפשר כמובן להפשיר בקלות בטוסטר או במיקרוגל, אך פרוסת לחם מפשירה גם בטמפרטורת החדר במשך חמש דקות, ללא שום הוצאות-חשמל.

אם הכנת פעם מאכל מסוים ונשארה לך ביצה מעורבבת (כמו למשל כשאת מברישה בצקים או חלות בביצה, או טובלת מזון בביצה וקמח-מצה) אינך חייבת לזרוק את הנותר. הקפיאי. יותר מאוחר תוכלי להוסיף את זה לכל מרשם הדורש ביצה מעורבבת (כמו פשטידות, קציצות או אפילו חביתות). נוהגים שלא להשאיר ביצה מחוץ לקליפתה למשך הלילה, לכן תוכלי להוסיף מעט מלח או שמן לפני ההקפאה. הדבר פותר את הבעיה הזאת.

 

כמה עצות-הקפאה כלליות

  1. מזון מוקפא מתרחב, כאשר את מקפיאה בכלי, השאירי תמיד מעט מקום ריק למעלה כדי לאפשר את ההרחבה הזאת וכדי למנוע את היסדקות הכלי.
  2. בגלל אותה סיבה, בחרי בפלסטיק רך שהוא עדיף על כלי קשה ושביר העלול להיסדק.
  3. הוציאי את האויר מן הכלי בעת אחסון המזון עד כמה שאפשר. האויר מייבש את המזון ומפחית מאיכותו.
  4. אם מספר הכלים שלך להקפאה אינו מספיק, אזי כאשר המזון נעשה גוש קפוא ומוצק, הוציאי אותו מן הכלי והכניסי לתוך שקית פלסטיק. הניחי עליו פתק שכתוב בו באותיות בולטות מהו מזון זה, והחליקי את כל זה לתוך שקית פלסטיק שניה (שקופה). את יכולה להכניס את גושי המזון בכל מקום במקפיא, וכלי האחסון פנויים מעתה לשימוש חוזר.
  5. יותר יעיל וחסכוני להפעיל מקפיא מלא מאשר חצי ריק.

 

שיטות הפשרה

ישנן שיטות אחדות של הפשרה:

א) פשוט השאירי את המזון במקרר או בטמפרטורת החדר עד שיפשיר. יתרון שיטה זו – שהיא ללא תשלום. החיסרון – זה לוקח יותר זמן מן השיטות האחרות.

ב) טבלי את המזון בכלי גדול מלא מים פושרים, היתרון – הפשרה יותר מהירה. את יכולה להחליף את המים מדי פעם כי המים נעשים קרים מאוד.

ג) מרקים או מזון נוזלי אחר. ניתן להפשיר על ידי שמניחים בסיר על אש קטנה, ואפילו גוש מזון קפוא יופשר ויתחמם בדקות מעטות. היתרון – זה מהיר בהרבה. החיסרון – שימוש בחימום יקר.

ד) שיטת המיקרוגל – פשוט הכניסי כלי לתוך המיקרוגל (שימי לב שהוא מתאים לשימוש במיקרוגל!) למשך הזמן הנדרש, כשהתנור מכוון על הפשרה, כמובן, שזו השיטה היקרה ביותר.

 

 

את מה לא להקפיא

 

ישנם דברי מזון שההקפאה אינה מיטיבה איתם, ומוטב שלא להקפיאם. הנה אחדים מבין המצויים ביותר: חסה, כרוב טרי, סלרי, עגבניות, מלפפונים – למעשה כל ירק חי הנאכל בלתי מבושל יאבד את רעננותו ואת טעמו המקורי. מוטב שתקפיאי אותם לאחר בישולם, או מעכי והקפיאי אותם לשימוש בתבשילים שונים, כגון פלפל ירוק ובצל. במקרה – ניתן להקפיא בצל מטוגן בהצלחה רבה, ומכיוון שהכנת תבשילים רבים מתחילה בבצל מטוגן. את יכולה להכין כמות גדולה, ומאוחר יותר הם יהיו מוכנים לכמה שימושים שונים. אני מוצאת שהדבר מועיל במיוחד בערב סוכות וערב פסח כאשר אני מתכוננת לבשל ביום השני של החג. וכידוע, טיגון של קצת בצל עבור תפוחי-האדמה או האורז – על אש אחת קטנה – נמשך נצח. קל יותר אם הבצל המטוגן כבר מוכן ומזומן במקרר או במקפיא. גם מיונז, סלט תפוחי-אדמה, רוטב לסלט, ביצים קשות ותפוחי אדמה מבושלים, אינם מוצלחים בהקפאה. משקאות תוססים יתפוצצו אם יקפיאו אותם בבקבוקים. אם ילדיכם הם מסוג היצירתיים בנושא ההקפאה, הזהירו אותם על כך!


בחנוכה האחרון הוזמנתי להרצות בפני אלמנות צה"ל בנושא – לא אחר מאשר – הקפאת מזון. היה זה חלק מיום אירועים שנתי בחנוכה, שצעירי אגודת חב"ד מארגנים עבור אלמנות ויתומים, בכפר חב"ד. מתאם חלקי התכנית אמר לי שאחד ה"שלוחים" ידבר אודות חנוכה. הוא הוסיף שמניסיון העבר הוא יודע שהנשים זקוקות למשהו "קל" אחרי "החלק הדתי". הרגשתי שלא אוכל לדבר על הקפאה (נושא שכולו חולין!) מבלי לקשרו איכשהו ליהדות, אחרי הכל גם אני "שליחה".

וכך, אמרתי לקבוצה שמנתה שמונים נשים, שהנה אנו עומדים על סף ביאת המשיח, וסיפרתי את המדרש האומר שבעידן המשיח יצמחו מעדנים על העצים, וצפויים שינויים מהפכניים בעבודות עקרת-הבית (מאחר שהובטחנו שלכל יהודי יהיו משרתים). סיימתי את דברי בתפילה שכל עצותי בנושא ההקפאה יהפכו לחסרות-שימוש בזמן הקרוב.

חברות יקרות, הלוואי יהיה כן במהרה בימינו! ועד אותו יום שאנו מצפים לו זמן כה רב, המשיכו להקפיא – אך השתמשו בזמן ובמרץ שהרווחתן מכך, לפעולות שיעזרו להביא את המשיח מהר יותר. השתדלו לשמור על תפילה, לימוד חת"ת וספר המצוות, והקשיבו לשיעורים במטבח, דרך טלפון-רמקול או דרך רשמקול תוך כדי הכנת דברי מזון להקפאה.

איכלו לבריאות!

הקודם הבא
 
Ner Nechoma
© 2024 Ner Nechoma
עברית  English